6. února 2015

No 5 - Rady aneb na co se připravit



Nečtěte dopis na rozloučenou blízké osoby více než třikrát. Jinak se Vám každé slovo vryje do paměti a bude Vás pořád pronásledovat.

Pokud se Vám do rukou dostane pitevní zpráva, nečtěte to. Bude Vás mrazit, jak můžou o někom tak blízkém psát, jako by to byl zkažený stroj. Pokud pitevní zprávu chcete číst (v případě, že byla pitva nařízena), musíte si o ni nejprve zažádat. A stejně nebudete rozumět tomu, co se v ní píše, jen Vás to bude bolet. 

Nečtěte sms a zprávy od lidí, kteří Vás chtějí utěšit. Jasně, že to myslí dobře, ale vůbec to nepomáhá.

Připravte se na to, že lidi jsou zlí. Že z Vašich přátel a známých zůstanou jen někteří. Budou Vás pomlouvat tací, o kterých jste ani nevěděli, že Vás znají. 

Jestli má být příprava parte, vybírání rakve, vymýšlení pohřbu na Vás, přeju Vám hodně sil. Je to totiž hrůza. Vybírat citát na parte, říkat, jestli chcete sklon písma doprava nebo rovně. Jestli chcete model rakve A nebo B nebo C... Jestli chcete věnce živé nebo umělé, co napsat na stuhu a jaké kytky si přejete. Čistá hrůza. Mladý člověk má slavit narozeniny, ne mít pohřeb.

Nechte zařizování písní na pohřbu na někom jiném. Řekněte si, jakou chcete píseň. Ale nevypalujte několik cédéček (myslím tím náhradní, kdyby se první, druhé a třetí pokazilo) a nezkoušejte si to pouštět. Bude Vám to hrát v hlavě už napořád.

Jezte. I když nemáte chuť, i když nemůžete, prostě jezte. Stejně budete hubnout. Musíte ty kruté chvíle přežít, snažte se jíst kvůli Vašim blízkým, aby o Vás nemuseli mít strach.

Nebuďte protivní na ty, kteří se Vám snaží pomoct. 

Když se cítíte mizerně nebo vidíte, že se cítí špatně někdo blízký, přemýšlejte o odborné pomoci. Pomáhá to.

Žádné komentáře:

Okomentovat